Organisatieprofiel
Jeugdbescherming Brabant werkt met liefde en lef aan het veilig laten opgroeien van kinderen. Wij willen kwetsbare kinderen beschermen tegen volwassen problemen. Zo 'thuis mogelijk' is ons devies, waarbij het kind veilig opgroeit in het gezin in samenwerking met mensen in en rondom de thuissituatie.
Voor de provincie Noord-Brabant zetten wij onze expertise in op het gebied van jeugdbescherming en jeugdreclassering. Dit wordt gedaan vanuit vestigingen in Helmond, Den Bosch, Tilburg en Etten-Leur. Daarnaast zijn er verspreid over de provincie spreekuurlocaties. Jaarlijks worden er zo’n 5.300 kinderen, jongeren en ouders geholpen door meer dan 400 bevlogen medewerkers die zonder twijfel kiezen voor de veiligheid van het kind.
Naast de eerdergenoemde taken bieden we 24 uur per dag direct hulp in crisissituaties.
Jeugdbescherming Brabant werkt volgens de uitgangspunten van Samen Veilig. Een goede samenwerking met de lokale hulpverlening en de mogelijkheden in het gezin en netwerk rondom de thuissituatie zijn daarbij het uitgangspunt. Onze jeugdbeschermers werken gebiedsgericht. De jeugdbeschermers voeren (preventieve) maatregelen uit op aanvraag van de gemeente of na uitspraak van de kinderrechter. Samen met het gezin en netwerk wordt een hulpverleningsplan opgesteld. De jeugdbeschermer voert de regie op het plan met als uiteindelijk doel een veilige opgroeisituatie voor het kind of ter voorkoming van recidive bij een jeugdreclasseringsmaatregel. De begeleiding duurt zo lang als nodig, zo kort als het kan. Samen Veilig gaat uit van de eigen kracht en regie van de gezinnen.
Visie
Jeugdbescherming Brabant heeft vier belangrijke speerpunten. Deze speerpunten zijn:
De vier beloftes die aansluiten bij deze visie zijn dan ook: Zo thuis mogelijk, met liefde en lef, zo samen veilig mogelijk en een keigoeie werkgever. “Een kind dat hulp nodig heeft om veilig op te groeien, staat nooit alleen. Wij staan voor veiligheid in het gezin en voor samenwerking met de mensen in en rondom de thuissituatie. Kinderen, gezinnen en betrokkenen kunnen vertrouwen op onze oplettendheid, zorg en aandacht. Samen veilig, twee woorden waarmee we samen een wereld van verschil maken.”
Toekomst
Sinds 2015 zijn gemeenten in Nederland verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Er zijn echter verschillende problemen ontstaan in de uitvoering van deze verantwoordelijkheid. Zo kampen veel gemeenten met financiële tekorten en is er sprake van een hoge werkdruk bij jeugdbeschermers.
Als gevolg hiervan zijn er de afgelopen jaren verschillende initiatieven gestart om de jeugdzorg te verbeteren. Zo is er meer geld beschikbaar gesteld voor de jeugdzorg en wordt er gewerkt aan het verminderen van de werkdruk en administratieve lasten voor jeugdbeschermers. Ook wordt er ingezet op het versterken van de positie van ouders en kinderen en jongeren in de jeugdzorg.
De continu veranderende wet- en regelgeving binnen de jeugdbescherming, de schaarste aan mensen en middelen maakt dat je als organisatie wendbaar en innovatief moet zijn. We hebben daarin grote stappen gezet het afgelopen jaar, op weg naar een toekomstbestendige organisatie die klaar is voor het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming. Met het primaire proces als vertrek- en eindpunt, vereenvoudiging van het managementmodel, investering op het strategisch vermogen, doorontwikkeling van de organisatie, externe positionering en betere samenwerking tussen alle stakeholders als belangrijkste pijlers, wordt er onder andere een nieuwe organisatiestructuur geïmplementeerd met als doel duurzaam in staat kwalitatief hoogwaardige jeugdbescherming te leveren aan de cliënten binnen een financieel gezonde bedrijfsvoering.
Binnen de nieuwe organisatiestructuur is er een vacature ontstaan op teamleider-niveau namelijk een teamleider voor Kwaliteit, Expertise & Innovatie (KEI), 1,0 FTE.
In het organogram is de nieuwe organisatiestructuur te zien en is zichtbaar hoe alle teamleiders gepositioneerd zijn.
Afdeling Kwaliteit, Expertise & Innovatie KEI
Jeugdbescherming Brabant (JBB) investeert de komende jaren in het primair proces en hierin gaat het nieuw gecreëerde expertisecentrum in de vorm van de afdeling Kwaliteit, Expertise & Innovatie een belangrijke rol spelen.
Om de ambities van de organisatie waar te maken, vraagt het van medewerkers dat zij over de disciplinaire grenzen heen kijken, samenwerken en kruisbestuiving zoeken met andere expertises.
De doelstelling van de afdeling KEI is het versterken van het vakmanschap en kwaliteit van de professionals, mede door het binden en boeien van de medewerkers en het op alle niveaus van JBB een lerende organisatie maken. Het vakmanschap wordt versterkt door de inhoud van het primair proces leidend te laten zijn.
Om optimaal te voldoen aan de doelstelling richt de afdeling Kwaliteit, Expertise & Innovatie zich op de volgende taken:
De afdeling KEI bestaat uit de volgende functies en aandachtsgebieden:
Functie
De teamleider is verantwoordelijk voor het aansturen van de medewerkers binnen het expertisecentrum. De teamleider zorgt voor de ontwikkeling van het team en is in staat om processen en werkzaamheden dusdanig te organiseren en te structureren, zodat het werk vlot en efficiënt verloopt.
Dit wordt gedaan in samenwerking met de andere afdelingen en op een zodanige wijze, dat een wezenlijke bijdrage wordt geleverd aan de doelstellingen van Jeugdbescherming Brabant als geheel en met participatie van het primair proces als natuurlijke randvoorwaarde.
De belangrijkste speerpunten van de functie:
De teamleider KEI geeft leiding aan 40 enthousiaste en gedreven professionals, die zowel centraal als dichtbij in de verschillende regio’s werken. Zelf rapporteert de teamleider KEI aan de manager KEI.
Profiel 'ideale kandidaat'
De kandidaat beschikt over een denk- en werkvermogen op HBO-niveau, aangevuld met een relevante managementopleiding. Daarnaast heeft de kandidaat affiniteit met jeugdbescherming en jeugdreclassering, inzicht in bedrijfskundige processen en aantoonbare ervaring met het aansturen van medewerkers.
De teamleider KEI beschikt over organisatie- en omgevingssensitiviteit, een luisterend oor en oprechte interesse in mensen. Hij/zij is zichtbaar en toegankelijk voor het team, zonder dominant te zijn en durft vertrouwen en verantwoordelijkheid te geven aan zijn/haar team.
Hij/zij kan goed inspelen op zijn/haar gesprekspartners, is communicatief, is oprecht nieuwsgierig, stelt adequate vragen, kan tot de kern van de zaak doordringen en beschikt over flexibiliteit, relativeringsvermogen en humor. De teamleider KEI kan uitstekend prioriteiten stellen, de samenhang doorzien en de juiste competenties en talenten bij elkaar brengen om deze prioriteiten succesvol te realiseren.
In zijn/haar leiderschapsstijl is de teamleider respectvol, verbindend, empathisch, transparant, inspirerend en resultaatgericht. De teamleider weet medewerkers uit te dagen, in hun kracht te zetten en een appèl te doen op medewerkers om gemotiveerd aan de realisatie van de organisatiedoelen bij te dragen en succesvol af te ronden.
Wat biedt Jeugdbescherming Brabant?
Procedure
Deze vacature wordt tegelijkertijd intern en extern geplaatst. Bij gebleken, gelijke geschiktheid genieten interne kandidaten voorrang in de procedure.
Contactpersoon
Vragen? Stel ze gerust. Wiranda Zenner, sr. HR-adviseur, beantwoordt je vragen via telefoonnummer 088 – 243 9098, of per mail w.zenner@jbbrabant.nl.
Stap 1: Sollicitatie
Stap 2: Kennismakingsgesprek
Stap 3: Tweede gesprek
Stap 4: Optioneel: assessment
Stap 5: Arbeidsvoorwaarden en contract